Els cal·ligrames

Aquest curs, els alumnes de 3r d’ESO celebrarem el Dia Mundial de la Poesia amb la creació de Cal·ligrames.

  1. En primer lloc ens cal saber què és exactament un cal·ligrama i veure’n algun exemple. Per a esbrinar-ho, podeu veure el vídeo inserit a l’inici de l’entrada i, si en voleu veure més exemples, podeu llegir l’article següent: 15 ejemplos de caligramas
  2. A continuació ens cal fixar el tema sobre el que volem parlar i buscar a un cercador diverses imatges sobre ell. De totes les que trobem, en triarem una i mirarem de reproduir-la a llapis a la làmina de dibuix.
  3. Una vegada delimitada l’extensió aproximada de la nostra creació, caldrà calcular la quantitat de mots que haurà de tenir la nostra creació poètica sobre el tema triat. Recordeu que hi pot haver zones “pintades” amb molt de text.
  4. El següent pas de la creació del cal·ligrama, consisteix a escriure el nostre text poètic. Per aconseguir-ho, farem una llista de totes les parts i aspectes possibles del nostre tema i de totes les imatges que puguin representar les emocions que volem transmetre (cal agafar els conceptes abstractes que ens hagin aparegut i substituir-los per substantius concrets: per exemple, si vull representar la “Felicitat” i la paraula que em suggereix és “llibertat”, com que és un substantiu abstracte, he de buscar un substantiu concret que la representi, per tant, puc utilitzar la imatge d’un ocell).
  5. Una vegada tinguem el material poètic, triarem els versos més rellevants i els distribuirem al dibuix de manera que sigui relativament còmode llegir-lo, és a dir, respectant el sentit de l’escriptura d’esquerra a dreta i de dalt a baix. Vigileu molt l’ortografia!
  6. A continuació, triareu el tipus de lletra adient al missatge i al tema que treballeu. També en podeu combinar un parell. Per això us podeu inspirar a la pàgina personal de l’Il.lustrador Iván Castro.
  7. Opcionalment, podeu posar un fons subtil al vostre cal·ligrama amb llapis de colors o aquarel·la. Recordeu que la importància de la creació final la té la imatge creada amb les paraules del text, de manera que no podem fer un fons gaire cridaner, ja que apagaria la intensitat comunicativa de la vostra obra.
  8. Per últim, ja només falta entintar el cal·ligrama en color negre, tot i que, si ho veieu convenientment relacionat amb el vostre tema, podeu fer servir algun color en algun punt concret per a donar-li importància.

Quan tinguem tots els cal·ligrames acabats, en farem una exposició. Feliç Dia Mundial de la Poesia!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: